Till senaste kommentaren

Vad innebär förslaget om elprisstöd från regeringen? - Uppdaterat 2022-03-29

2022-03-29
Från och med april kommer vi att börja hantera elpriskompensationen till våra elnätskunder. Om du är elnätskund hos oss och berättigad till elpriskompensationen behöver du inte göra något aktivt. Elprisstödet kommer regleras automatiskt genom en kreditering, det vill säga som ett avdrag på din kommande elfaktura.
Hur mycket du kompenseras med beror på din elförbrukning under december, januari och februari.
Du kan se din förbrukning för dessa månader i vår App eller på Mina sidor.
I den här tabellen kan du se hur mycket du får i kompensation.

Bor du inte i Skellefteå Krafts elnätsområde?
För dig som inte bor i Skellefteå Krafts elnätsområde är det ditt elnätsbolag som hanterar din ersättning och besvarar dina frågor.
Har du frågor om elpriskompensationen?
Då hänvisar vi dig i första hand till regeringens framtagna frågor och svar.
Här hittar du regeringens frågor och svar.

2022-03-17
Det har kommit till vår kännedom att bedragare ringer och vill att man ska lämna ut sina kontouppgifter för att få elpriskompensationen utbetald. Lämna aldrig ut uppgifter. Elpriskompensationen hanteras av elnätsbolagen och man behöver inte ansöka om det.

2022-03-14
Finansminister Mikael Damberg har idag presenterat ett nytt åtgärdsförslag:
Elpriskompensationen förlängs med ytterligare en månad i södra och mellersta Sverige. Kompensationen förlängs med lägre kompensationsnivåer för mars månad i södra och mellersta Sverige, i elprisområden tre och fyra, där priserna har ökat mest. Ersättning ges för förbrukning mellan 400 kWh och 2 000 kWh per månad. Läs mer på regeringens hemsida

Elprisstödet betalas ut till dig som kund av ditt elnätsbolag och dagens beslut påverkar inte de kunder som bor i Skellefteå Krafts elnätsområde.

2022-03-03
Beslut är taget om elprisstödet. Elnätsbolagen får ansöka om ersättning hos Kammarkollegiet från och med 15 mars. Kammarkollegiet ska bevilja och utbetala stödet till elnätsbolagen innan ersättning till kunderna kan ske.
Elprisstödet betalas ut till dig som kund av ditt elnätsbolag.

2022-01-26 Regeringskansliet har uppdaterat information kring elprisstödet:
(för samtliga frågor och svar, klicka på länken ovan)

När kommer beslut om hur kompensationen ska utformas?
Det här är komplexa regelverk, och för regeringen är det viktigt att den åtgärd som planeras faktiskt ger stöd till hushållen inom en rimlig tid. Regeringen vill inte föregå arbetet som har inletts, utan får längre fram återkomma med en närmare beskrivning av den tekniska lösningen för kompensation.

För vilka månader gäller stödet?
December 2021. Januari 2022. Februari 2022.

Vilka kan få stöd?
Det gäller både de med högre och lägre förbrukning, från 700 kWh per månad till 2000 kWh per månad.Modellen är utformad som en trappa som börjar på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad där kunden får 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kr. De som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad kommer att kunna få 2 000 kr per månad, sammanlagt 6 000 kr.De hushåll som har drabbats av höga elräkningar under vintermånaderna ska få stöd. Elpriskompensationen gör ingen skillnad på var i landet man bor, eller om man bor i lägenhet, villa eller radhus.

När kommer pengarna att betalas ut?
Regeringen planerar att lämna förslag om ett anslag för detta ändamål i en extraändringsbudget tidigt i februari. Riksdagen beräknas därefter fatta beslut om ändringsbudgeten någon gång i slutet av februari.

*När Skellefteå Kraft kommer att betala ut ersättning till sina elnätskunder är ännu inte fastställt. Våra kunder som har ett annat elnätsbolag får sin ersättning utbetald från det bolaget. 

Måste man ansöka om pengarna?
Nej, du behöver inte ansöka om pengarna, utbetalningen kommer att ske automatiskt från ditt elnätsbolag, antingen genom en utbetalning eller kreditering på fakturan.

Gäller det här i hela Sverige?
Ja. Det är de hushåll med högst elförbrukning som kompenseras. Även hushåll i norra Sverige har fått högre elräkningar.

2022-01-12
Hur elprisstödet ska komma hushållen till godo är ännu inte klart. Men pengarna ska betalas ut till de hushåll som omfattas utan att de behöver ansöka om det, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
Det kommer dock att dröja åtminstone ett par månader innan förslaget är färdigt. Några pengar i handen blir det inte under vare sig januari eller februari, enligt energiministern.

Länk till pressmeddelandet: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/01/sex-miljarder-i-elpriskompensation-till-hushallen/Skellefteå Kraft Kundservice (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Varför har även de som har fastpris fått kompensationen? De vet ju vad de ska betala varje månad så de har ju inte betalt mer än vanligt.
 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Detta är beslutat av regeringen och inget som vi beslutat.
  Antingen bör svar finnas på deras vanliga frågor och svar om elpriskompensationen på https://www.regeringen.se/artiklar/2022/01/fragor-och-svar-elpriskompensation/

  Eller så kan man även kontakta dom ifall svar inte framgår.

  Med vänlig hälsning
  Sebastian Kundrådgivare
 • Jag vill veta priset kWh för juli mån?? Jag blev lovad fri månadsavgift t.v. och  rabatt elpris, men ställer mig frågande. Ev. måste jag byta leverantör.
 • Hej Gun, 

  Tack för din fråga.

  Vi skulle vänligen behöva be dig att istället kontakta oss på något av nedanstående sätt för att vi ska kunna hjälpa dig vidare.

  Chatta med oss: www.skekraft.se.
  Mejla till kundservice@skekraft.se.
  Ringa oss på 0910-772550.

  Detta är på grund av att vi kommer behöva be dig om ditt personnummer eller kundnummer och detta är en offentlig sida.

  Med vänliga hälsningar,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.